Anlaşmalı Boşanma Davası: Şartlar, Süreç ve Gerekenler
- Av.Hüseyin Arslanoğlu
- 17 Şub
- 6 dakikada okunur
Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?
Anlaşmalı Boşanma Davası İçin Gereken Şartlar
Anlaşmalı Boşanma Davası Nerede Açılır?
Anlaşmalı Boşanma İçin Yapılması Gerekenler
Çekişmeli Boşanma, Anlaşmalı Boşanma Davasına Çevrilebilir Mi?
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir ve Nasıl Hazırlanır?
Anlaşmalı Boşanma Dava Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Anlaşmalı Boşanma İçin Gerekli Evraklar
Anlaşmalı Boşanma Davasında Avukatlık Ücreti
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI ŞARTLARI NELERDİR?
Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için “evlilik birliğinin en az 1 yıl” sürmüş olması gereklidir. Anlaşmalı boşanma için eşler anlaşmalı boşanma protokolü ve bir dava dilekçesi ile birlikte aile mahkemesinde dava açabilir. Ardından taraflar duruşmaya çıkarak hiçbir tehdit ve baskı altında olmaksızın hür iradeleriyle hakim huzurunda boşanma protokolünü onayladıklarını ve boşanmak istediklerini beyan etmelidir. Bu şekilde tek celsede anlaşmalı boşanma gerçekleşir.
Anlaşmalı boşanma, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi ile de olur.
Bu şartları maddeler halinde sıralayacak olursak;
Evlilik birliğinin nikahtan itibaren en az 1 yıl sürmüş olması,
Eşlerin birlikte dava açması veya bir eşin açtığı davayı diğer eşin kabul etmesi,
Hakim, duruşmada tarafları bizzat dinlemiş olması
Eşlerin, çocuklar ve boşanmanın mali sonuçları ile ilgili protokol düzenlemeleri ve protokol içeriğini aynen kabul ettiklerini hakim huzurunda beyan etmeleri gereklidir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nerede Açılır?
Anlaşmalı boşanma davası için yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri veya eşlerin son 6 ay birlikte oturdukları yer aile mahkemesidir. Yetkili mahkeme eşlerin anlaşmasıyla Türkiye'nin herhangi bir yerindeki mahkeme de olabilir. Görevli mahkeme aile mahkemesidir. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemeleri görevlidir.
Anlaşmalı Boşanmak İçin Ne Yapılması Gereklidir?
Anlaşmalı boşanmak için bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlamak gereklidir. Daha sonra, anlaşmalı boşanma dilekçesi ile birlikte adliyelerdeki tevzi bürolarına başvurulur. Burada gerekli dava için gerekli harçlar ödendiğinde dava açılmış olur. Dava açıldıktan bir süre sonra, Mahkemece tensip zaptı düzenlenir ve eşlere duruşma günü bildirilir. Eşlerin duruşmaya gelmesi zorunludur, çünkü hâkimin tarafları dinleyip, anlaşmalı boşanma protokolünü kendi rızalarıyla onaylayıp imzaladıklarına kanaat getirmesi gerekir. Tarafların, hiçbir tehdit ve baskı altında olmadan hür iradeleri ile boşanmak istediklerini söylemeleri ve duruşma tutanağına geçirilen beyanlarını imzalamaları gerekir.
Çekişmeli Boşanma Anlaşmalı Boşanmaya Çevrilebilir Mi?
Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle açılan bir çekişmeli boşanma davasını; eşler, bizzat beyanda bulunup, boşanma ve feri’leri konusunda anlaştıklarını ve düzenledikleri protokol gereğince anlaşmalı boşanmaya karar verilmesini istediklerini söyleyerek anlaşmalı boşanma davasına çevirebilir.
Özel boşanma sebeplerine dayalı çekişmeli boşanma davaları ise usulüne uygun yapılacak bir ıslah halinde anlaşmalı boşanma davasına çevrilebilir.
Ayrıca uygulamada 1 yıldan kısa süren evliliklerde anlaşmalı boşanma imkanın bulunmaması nedeni ile taraflardan birinin çekişmeli olarak açmış olduğu boşanma davasını diğer eş kabul ettiği takdirde yine aynı şekilde tek celsede boşanma kararı verilmektedir. Bu yola bir yıldan kısa süren evliliklerden dolayı başvurulmaktadır.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir ve Nasıl Olmalıdır?
Anlaşmalı boşanma protokolü, tarafların, boşanmanın mali sonuçlarını (nafaka, maddi-manevi tazminat) ve müşterek çocukların durumunu (velayet, kişisel ilişki) düzenledikleri bir sözleşmedir. Bu sözleşmenin, hâkim tarafından uygun bulunması şarttır. Örnek bir protokol sunacak olursak;
ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ
Taraflar Ankara Aile Mahkemesinde açılacak boşanma davası ile boşanacaktır.
Müşterek çocuk … velayeti anne … verilecektir. Baba çocuk için aylık …. TL iştirak nafakasını her ayın 20’sine kadar …. numaralı banka hesabına yatıracaktır. Nafaka her yılın … ayında %20 artırılacaktır.
Müşterek çocuk … ile baba arasında kişisel ilişki aşağıda yazılı şekilde kurulacaktır. Her hafta sonu Pazar günleri sabah 10.00 ile akşam 18.00 saatleri arasında, her yıl Temmuz ayının birinci günü saat 10.00’dan son günü saat 18.00’a kadar, dini bayramların ilk günü saat 10.00’dan akşam saat 18.00’a kadar, baba çocuğu yanına alarak kişisel ilişki kuracaktır.
Taraflar birbirlerinden nafaka, maddi ve manevi tazminat talep etmemektedirler.
Taraflar ev eşyaları ile ziynet eşyaları konusunda birbirlerini ibra etmişlerdir. Her iki taraf da zati eşyalarını almışlar ve ev eşyalarını da paylaşmışlardır.
….adresinde ve tarafından yapılan ve halihazırda kullanılan fakat tapusu olmayan apartman dairesinin mülkiyeti ise taraflar arasında ½ olarak kabul edilmiştir. Resmi işlemler sonucunda çıkarılacak tapu da taraflara ½ hisse oranında mülkiyet verilecektir. Tapu çıkarılmasında istenen tüm masraflar taraflar arasında eşit olarak karşılanacaktır.
Yedi maddeden ibaret iş bu protokol tarafların serbest iradesiyle hazırlanarak birlikte imza altına alınmıştır.
Adı ve Soyadı Adı ve Soyadı
İmza İmza
Anlaşmalı Boşanma Dava Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Eşlerden biri, birlikte ikamet ettikleri yer Aile Mahkemesine (yoksa Asliye Hukuk Mahkemesine) hitaben, kendisinin ve eşinin isim-soy isim, TC ve adres bilgilerinin yer aldığı bir dilekçe yazmalıdır. Dilekçede evliliğin sürdürülmesine imkân kalmadığını ve anlaşmalı olarak boşanmak istediklerini belirtmelidir. Boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu ile ilgili yapılan anlaşma da dilekçede anlaşılır bir şekilde yazılmalıdır.Örnek olarak sunacak olırsak;
AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE
ANKARA
DAVACI: Adı ve Soyadı (T.C. kimlik numarası), Adres
VEKİLİ: Avukat Adı ve Soyadı ,Adres
DAVALI: Adı ve Soyadı, Adres
KONU: Anlaşmalı boşanma istemidir.
OLAYLAR:
Müvekkilim ile davalı …./…../… tarihinde evlenmişler ve tarafların bu evlilikten …../…/…. tarihinde …. adlı bir çocukları olmuştur.
Taraflar arkadaşları aracılığıyla tanışmış ve evlenmişlerdir. Ancak taraflar arasındaki eğitim ve kültür farkı evliliği yürütmelerine olanak vermemiştir. Bu nedenle taraflar karşılıklı olarak anlaşarak boşanmaya karar vermişler ve aralarında ekte sunduğumuz protokolü düzenlemişlerdir.
Tarafların ortak çocuğu ….’nun velayeti anneye verilerek, baba ile kişisel ilişki kurulmasına ve babanın çocuk için her ay …. TL iştirak nafakası ödemesine karar verilmesini istemekteyiz.
Tarafların birbirlerinden nafaka, maddi ve manevi tazminata ilişkin karşılıklı olarak her hangi bir talepleri bulunmamaktadır.
Bu nedenle mahkemenizin taraflar arasında yapılan protokolü onaylayarak tarafların boşanmasına karar verilmesini istemek zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ NEDENLER: İlgili mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER: Her türlü delil.
SONUÇ VE İSTEM: Taraflar arasında düzenlenen protokolün onanarak; tarafların boşanmalarına, ortak çocuğun velayetinin anneye verilmesine, baba tarafından …. TL iştirak nafakası ödenmesine yargılama giderlerinin taraflar üzerine bırakılmasına karar verilmesini müvekkilimiz adına talep ederiz.
DAVACI VEKİLİ
AVUKAT ADI VE SOYADI
İMZA
Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Anlaşmalı boşanma davası, anlaşmalı boşanma protokolü ve dava dilekçesi ile birlikte açılır. Dava açıldıktan sonra mahkeme bir tensip zaptı düzenler. Mahkemenin duruşma günü verebilmesi için, dilekçe (cevap, cevaba cevap vs.) aşamalarının tamamlanması gerekir. Taraflar süreci hızlandırmak isterse, boşanma davası açıldıktan sonra dosyaya; dilekçe aşamalarına ilişkin süreleri kullanmak istemediklerini ve duruşma günü verilmesi istediklerini belirttikleri bir dilekçe verebilirler. Dilekçenin verilmesinden sonra mahkeme duruşma günü verir. Genelde bir ay sonrasına duruşma tarihi verilebilmektedir. Anlaşmalı boşanma davası her şey usule uygun ise genellikle tek celsede boşanma kararının verilmesi ile biter.
Anlaşmalı Boşanma İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Anlaşmalı boşanma davası için gerekli evraklar; anlaşmalı boşanma dava dilekçesi, anlaşmalı boşanma protokolü, tarafların kimlik kartlarıdır. Eğer mal paylaşımı uyarınca tapu devri tescil edilecekse ruhsat bilgileri ve tapu senetlerinin kopyalarının da dosyaya konulması gerekir.
Anlaşmalı Boşanmada Avukatlık Ücreti
Anlaşmalı boşanma davası avukatlık vekalet ücretleri Şanlıurfa Barosu’nun tavsiye niteliğindeki 2023 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne göre asgari 15.550,00 TL tutarındadır. Ancak anlaşmalı boşanma avukatı ile müvekkil arasında belirlenecek fiyat değişkenlik gösterebilmektedir.
Av. Hüseyin ARSLANOĞLU
Komentáře