top of page

Veraset İlamı Nedir ?

  • Yazarın fotoğrafı: Av.Hüseyin Arslanoğlu
    Av.Hüseyin Arslanoğlu
  • 18 Şub
  • 1 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 20 Şub

VERASET İLAMI

Bireylerin vefatı durumunda miras üzerinde kimlerin hangi oranda hak sahibi olduklarının yazılı olduğu belgeye “Veraset İlamı” adı verilmektedir. Veraset ilamı diğer adıyla mirasçılık belgesi olarak bilinir. Zaten veraset ilamı kavramı 4721 sayılı Medeni Kanun içerisinde 598. Maddede “Mirasçılık Belgesi” olarak ifade edilmektedir.


Veraset ilamı nasıl alınır  diye merak eden bireyler açısından veraset ilamı alabilmenin  iki yol vardır. Birinci yol  Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru yapılmasıdır. Veraset ilamı çıkarmanın ikinci yolu  ise noterden veraset ilamı talep edilebilir. Tabii ki noterden veraset ilamı çıkarmak daha kolay görünse de belirli şartları bulunmaktadır. Buna göre mirasçılar arasında yabancılık unsurunun bulunmaması gerekir. Mirasçılar arasında yabancılık unsurunun bulunması durumunda veraset ilamı yalnızca Sulh Hukuk Mahkemelerinden çıkarılabilmektedir. Yani mirasçılardan birisinin Türkiye’de ikamet etmemesi ya da yabancı ülke vatandaşı olması durumunda noterden veraset ilamı alınamamaktadır.


Veraset ilamı ölen bir kişinin ardından ölen kişinin mirasçılarının yer aldığı mahkeme kararı ile ya da Noterden çıkartılabilen mirasçılık belgesidir. Veraset ilamı çıkarılabilmesi için yasal veya atanmış mirasçı olunması gerekir. Yasal mirasçılar için mirasçı olunduğu basitçe kimlik ibraz edilerek ispatlanabilirken, atanmış mirasçılar açısından mirasçı olduğunun ispatı için noter veya mahkeme huzurunda ispat gereklidir.

Veraset ilamı ya da mirasçılık belgesi içerisinde kimlerin mirasçı olduğu ve mirastan alacakları paylar açıkla belirtilmektedir. Buna göre mirasçılar, miras bırakan kişinin taşınabilir ve ya taşınmaz malları ve alacakları için veraset ilamı içerisinde belirlenen oranda mirasa hak sahibi olurlar.

 

Veraset ilamı ya da mirasçılık belgesine itiraz etmek mümkündür. Veraset ilamına itiraz süresi olarak kanun herhangi bir zamanaşımı belirtmemektedir. Veraset ilamına itiraz edecek bireylerin bunun için mahkemeye başvuru yapmaları gerekir. Herhangi bir itiraz davası açılmaması durumunda veraset ilamı içerisinde belirtilenlerin mirasçılar tarafından kabul edildiği varsayılır ve miras paylaşımı da bu şekilde yapılır.



 
 
 

Comentarios


Arslanoğlu Hukuk & Danışmanlık
  • Hukuki danışmanlık hizmeti veriyor musunuz ?
    Evet, bireysel ve kurumsal müvekkillerimize hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktayız. Hukuki destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
  • İlk danışma ücretsiz mi?
    İlk görüşme bilgilendirme amaçlı olup, hukuki değerlendirme ve danışmanlık hizmeti belirlenen ücretlendirme çerçevesinde sunulmaktadır.
  • Hangi davalara bakıyorsunuz ?
    Ceza hukuku, aile hukuku (boşanma, velayet, nafaka vb.), iş hukuku, miras hukuku, icra hukuku, gayrimenkul hukuku, idare hukuku ve trafik kazalarından kaynaklanan davalar gibi geniş bir yelpazede hukuki hizmet sunmaktayız.
  • Dava süreci ne kadar sürer ?
    Davanın türüne, mahkemelerin iş yüküne ve tarafların durumuna göre süreç değişiklik gösterebilir. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
  • Avukatlık ücretleri nasıl belirlenir ?
    Avukatlık hizmetlerinin ücretleri, Türkiye Barolar Birliği’nin belirlediği asgari ücret tarifesi ve davanın niteliğine göre değişiklik gösterebilir. Ücretlendirme hakkında detaylı bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.
  • Size nasıl ulaşabilirim ?
    Bizimle iletişime geçmek için İletişim Sayfası üzerinden bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

Adres

İletişim Numarası

0414 652 14 43

Email

Sosyal Medya Hesaplarımız

  • Facebook
  • Instagram

📌 "Designed & Developed by Melih Işık | Mail Gönder

bottom of page